Wat is malware precies en waar loop je het op?
Wat is malware precies? Dé malware bestaat niet: de naam malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software. De term is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software en berucht onder computergebruikers. Deze kunnen als ze op de computer aanwezige zijn in het slechte geval veel schade veroorzaken. Zo zijn er gevallen bekend van infecties die de computergebruiker automatisch laten inbellen naar een duur (buitenlands) nummer. De gebruiker komt pas erachter wanneer er een torenhoge rekening op de mat ploft.
Verder loop je als malwareslachtoffer het risico dat belangrijke informatie op straat komen te liggen, zoals inlogcodes, bankgegevens en persoonlijke gegevens. Ook kan aanwezige malware ervoor zorgen dat belangrijke veiligheidsaspecten van de computer, zoals de virusscanner en de firewall, worden uitgeschakeld. Gelukkig verlopen lang niet alle malware-infecties zo desastreus en blijven de gevolgen vaak beperkt tot een trage computer, vervelende pop-ups, geen controle meer over je startpagina’s en onverklaarbare foutmeldingen.
Hoe krijg je malware op je computer?
Het vervelende van malware is, dat je computer geïnfecteerd kan raken zonder dat je het weet. Vaak loop je een malware-infectie op door een lek in je browser of in andere software. Zodra hackers of andere kwaadwillenden een lek ontdekt hebben, gebruiken zij dit om malware om de computer te installeren. Malware voorkomen begint dan ook bij verstandig gebruik van de computer. Dit doe je door programma’s zoals je besturingssysteem of je browser tijdig te updaten. Het helpt dan weer om bestaande lekken tijdig te dichten. Ook andere verouderde software, zoals Java, wordt vaak misbruikt om malware op de pc te installeren. Zorg er dus voor dat je tijdig je systeem update: dit kan veel toekomstig leed voorkomen.
Pas op met rare websites
Veel mensen zijn, hoewel onbewust, zelf schuldig aan het installeren van malware op hun computer. Bezoek je graag adult sites of sites waarop je ‘gratis’ MP3-tjes, films of cracks voor betaalde software kan downloaden, dan zet je in feite de deur wagenwijd open voor de installatie van malware. Maar al te vaak gaat de download van je MP3, crack of (adult-)movie vergezeld van een ander, onzichtbaar programmaatje: het programma dat kwaadwillende software op je pc installeert. In sommige gevallen staat de download van zogenoemde ‘adware‘ ook vermeld in de downloadovereenkomst, maar lang niet iedereen leest deze hele lap tekst. Waarom zou je immers, je weet toch wat je wil downloaden? Ja, maar je weet niet altijd wat er met je downloadpakketje meekomt.