Zoals reeds eerder gezegd, is er niet zoiets als dé malware. De term malware is immers een verzamelnaam voor kwaadwillende software en kan dus verschijnen in verschillende gedaantes. De bekendste en meest voorkomende typen malware op een rij:
Irritante, doch relatief onschuldige typen malware: adware
Dit type malware is niet uit op inlog- of bankgegevens, maar infecteert je computer met een overdaad aan vervelende pop-ups en andere reclames. Dergelijke malware wordt vaak meegestuurd met gratis programma’s. Omdat de makers van het programma op deze manier proberen inkomsten uit hun programma te genereren. Dit wordt dan gedaan door je gegevens te verkopen aan bedrijven. Deze bedrijven bestoken je dan met pop-ups en advertenties die zijn afgestemd op jouw surfgedrag.
Zeer gevaarlijke malware: de keylogger
Een keylogger is een programma waarmee toets aanslagen geregistreerd worden. Op afstand kan dan precies worden nagegaan welke gegevens er worden ingevoerd. Geavanceerdere keyloggers registreren daarnaast ook muisbewegingen, hoewel dit niet perse noodzakelijk is. Met een keylogger die alleen toetsaanslagen registreert, kunnen immers al wachtwoorden en loginnamen worden achterhaald. Dergelijke malware is zeer gevaarlijk omdat op deze manier ook internetbankieren kan worden “afgeluisterd”.
Moeilijk te verwijderen typen malware: browser hijacker
Browser hijackers zijn soms zeer moeilijk te verwijderen en lijdt tot grote ergernis van de computergebruiker. Met een browser hijacker wordt immers je browser ‘gekaapt’ en krijg je websites op je scherm waar je helemaal niet naartoe wilde. Deze websites worden in de regel ingesteld als startpagina. Een bekende browser hijacker uit het verleden is de CoolwebSurf, een programma dat zeer moeilijk te verwijderen was. Gelukkig is dat nu wel te verwijderen met het anti-malwareprogramma CWshredder.
Duivel in bonbonverpakking: rogueware
Wil je software installeren om malware te verwijderen, pas dan op dat je geen zogenoemde rogueware binnenhaalt. Rogueware is software die zich voordoet als beveiligingssoftware, registrycleaner of onderhoudsprogramma. Eenmaal geïnstalleerd bombardeert de rogueware je plat met meldingen over gevonden virussen en trojans, die uiteraard alleen verwijderd kunnen worden door de betaalde versie van het programma aan te schaffen. Op de pc is echter geen worm of virus te bekennen; de enige aanwezige malware is de rogueware zélf. Er zijn zelfs gevallen bekend van rogueware die je hele pc ‘in gijzeling’ neemt, zodat je niets anders kan doen dan het product aan te schaffen. Het programma CleanThis is een bekend voorbeeld. Moraal van het verhaal: zoek je software om malware te verwijderen, let dan goed op waar en wat je download.
Malware in het hart van je computer: rootkit
Een rootkit is een ‘setje’ computerprogramma’s die diep in je pc, dus in het besturingssysteem, worden geïnstalleerd. Hierdoor is de kans aanzienlijk dat het hele besturingssysteem instabiel wordt en fouten gaat vertonen. Ben je eenmaal geïnfecteerd met een rootkit, dan is het vaak heel moeilijk om deze weer van je pc te verwijderen zonder het besturingssysteem te beschadigen. De pc opnieuw formatteren en installeren is soms de enige optie.
Malware die je virusscan om de tuin leidt: de dropper
Heeft je computer last van vage kuren, maar krijg je via de virusscan alleen de melding dat er geen onrechtmatigheden gevonden zijn, dan heb je kans dat je een dropper op je pc hebt staan. Dit is een programmaatje dat aanwezige malware afschermt van de virusscan. Het programma heet ‘dropper’, omdat het daarnaast ook nieuwe varianten malware op je systeem ‘dropt’.