Een infectie met malware kan veel schade aanrichten aan je computer. Gelukkig zijn er diverse programma’s te verkrijgen om malware te verwijderen, zowel gratis als betaald. Dat neemt uiteraard niet weg, dat malware voorkomen beter is dan genezen. Maar hoe voorkom je nu zo’n vervelende malware-infectie?
Laten we eerlijk zijn: vrijwel geen enkele manier geeft een 100% waterdichte garantie dat je nooit besmet raakt met malware. Wil je absolute veiligheid, dan moet je een stand alone pc hebben: een computer die op geen enkele manier onderdeel uitmaakt van een netwerk. Dat betekent ook, dat je deze computer geen toegang zal moeten verlenen tot internet. Hierdoor gaan echter veel belangrijke functies van een pc, zoals het onderhouden van een website en het hebben en houden van emailcontacten, verloren. Malware voorkomen doe je dus beter op een andere manier.
De kans op malware zo klein mogelijk maken, is veelal een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Dit betekent, dat je niets op je computer installeert waarvan je niet weet wat het is. Sommige malware vermomt zich namelijk als anti-malwaresoftware, registrycleaner of onderhoudsprogramma. Wil je toch iets downloaden, maak dan gebruik van een goede en betrouwbare antivirusscan en update deze regelmatig.
Pas op met bijlages via email, óók via bekenden
Veel kwaadaardige software verspreidt zichzelf via email, in de vorm van een bijlage oftewel attachment. We hebben vrijwel allemaal weleens een onverwacht mailtje ontvangen van een vriend of familielid, waar eigenlijk nauwelijks iets instaat maar waaraan wel een bijlage is toegevoegd. Uiteraard staan er geen woorden bij vermeld als “Pas op, deze bijlage bevat malware!”; nee, het attachment wordt juist aantrekkelijk verpakt. Als leuke screensaver, mooie bureaubladachtergrond of interessant programma, bijvoorbeeld. Open dergelijke attachments nooit, tenzij je weet wat het is.
Hou je beveiliging up-to-date en zo kun je malware voorkomen
Een virusscan of firewall is een prima manier om de kans op malware te verkleinen, maar dan moet je je beveiliging wel regelmatig bijhouden. Dit doe je door de virusscan en/of firewall te controleren op updates. Als je weet dat er paar maand circa 500 nieuwe computervirussen bijkomen, begrijp je dat een regelmatige update zeker geen overbodige luxe is. Ook je systeem zelf dien je regelmatig te updaten, zodat eventuele beveiligingslekken zo veel mogelijk gedicht worden via patches.
Hang niet rond op vage sites
Niemand, zelfs de grootste masochist niet, denkt: “Kom, laat ik vandaag eens lekker een malwarebesmetting oplopen”… en toch veroorzaken de meeste mensen hun malware-infectie zélf. Door op allerlei ‘vage’ websites rond te hangen bijvoorbeeld, en door lustig op zoek te gaan naar gecrackte programma’s, gratis films en MP3’s, adult programmaatjes en gratis spelletjes. In veel van dergelijke downloads blijken achteraf diverse vormen van malware verstopt te zitten.
Hou de kinderen in de gaten
Kinderen zijn, in de ogen van malware-ontwikkelaars althans, een dankbare prooi. Waar een volwassene nog zijn of haar wenkbrauwen kan fronsen bij een gratis download die te mooi lijkt om waar te zijn, zullen veel kinderen argeloos gebruikmaken van de mogelijkheid een gratis spel te spelen, hun favoriete held als bureaubladachtergrond te installeren of hun chatprogramma uit te breiden met een serie emoticons. Door je kinderen goed voor te lichten over wat wel en niet toelaatbaar is op de computer, kan veel leed voorkomen worden. Ook kan je overwegen om bepaalde websites of domeinen te blokkeren. Browser Google Chrome bijvoorbeeld biedt handige manieren om veilig surfen in te stellen, zodat je kinderen verschoond blijven van malware en van inhoud die niet voor hun ogen geschikt is.